Evaluatie De Pas Erin West-Achterhoek

In het door ZonMW gesubsidieerde project ‘De Pas Erin’ leren we samen met professionals vanuit beleid en praktijk en wandelaars hoe wandelinitiatieven in de Achterhoek kunnen worden versterkt en hoe meer inwoners aan het wandelen te krijgen.

Inzicht in succesfactoren van wandelinitiatieven in de West-Achterhoek

Sinds 2021 loopt in de West-Achterhoek het vierjarige project ‘De Pas Erin’, gericht op het versterken van wandelinitiatieven in de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek. Het Evaluatiebureau onderzoekt wat een wandelinitiatief succesvol en duurzaam maakt, hoe deze worden gewaardeerd en wat de impact is. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van literatuuronderzoek en kwantitatieve en kwalitatieve methoden, waaronder participatief actie-onderzoek en een SROI-analyse (Social Return on Investment).

Wandelinitiatieven versterken met kennis uit wetenschap, praktijk en beleid

Hoewel de eindrapportage in 2025 wordt verwacht, leveren tussentijdse resultaten waardevolle inzichten die binnen het project meteen worden toegepast. Zo hebben we een checklist opgesteld met werkzame elementen voor succesvolle wandelgroepen en is er een infographic gepubliceerd over ervaringen van wandelaars in de Achterhoek. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende factoren bijdragen aan het slagen van wandelinitiatieven: sociale verbinding, een betrokken en kundige wandelbegeleider en een divers aanbod zodat er voor ieder wat wils is. Door participatief actie-onderzoek worden ervaringen van deelnemers en professionals actief benut, wat het leren in de praktijk versterkt. Ook is met een SROI-analyse inzicht verkregen in het maatschappelijke rendement van wandelen.

Onderzoek helpt om wandelinitiatieven duurzaam te versterken

De bevindingen helpen gemeenten, organisaties en andere initiatiefnemers om wandelgroepen duurzaam uit te voeren. Door de combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring draagt het onderzoek bij aan beter beleid en effectievere uitvoering van lokale wandelgroepen.

Wil je het volledige rapport lezen? Vraag deze dan op via info@evaluatiebureau.nl.

Aan de slag of heb je een vraag?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Volg ons ook op LinkedIn.

Contact