Evaluatie JOGG Noord-Veluwe
Als sinds 2014 dragen wij bij aan de monitoring en evaluatie van JOGG Noord-Veluwe. Middels effect- en procesevaluatie geven wij inzicht in de uitvoering en geven wij advies voor het vervolg van de aanpak.
Als sinds 2014 dragen wij bij aan de monitoring en evaluatie van JOGG Noord-Veluwe. Middels effect- en procesevaluatie geven wij inzicht in de uitvoering en geven wij advies voor het vervolg van de aanpak.
Sinds 2014 voeren gemeenten in de regio Noord-Veluwe de JOGG-aanpak uit om een gezonde leefomgeving en leefstijl bij kinderen en jongeren te stimuleren. Monitoring en evaluatie is hierin een belangrijke pijler. Wij zijn daarbij al vanaf het begin van de aanpak actief betrokken. Zo voeren wij proces- en effectevaluaties uit van de aanpak als geheel en van campagnes. Voor de evaluatie van de periode 2020-2022 hielden wij interviews met JOGG regisseurs en beleidsadviseurs en analyseerden wij trends in overgewicht en leefstijl.
Onze procesevaluatie laat zien dat de JOGG-aanpak op de Noord-Veluwe sterk is ingebed, met een goede samenwerking op regionaal en lokaal niveau. Door de jaren heen zijn de campagnes doorontwikkeld, wat heeft geleid tot een groot bereik en goede bekendheid onder inwoners. De effectevaluatie toont positieve veranderingen in leefstijl bij kinderen: zij eten vaker groente en fruit, drinken minder zoete drankjes en worden vaker gestimuleerd om te bewegen. Bij jongeren zijn de resultaten wisselend; zij zijn wat minder gaan bewegen. Ondanks de positieve gedragsveranderingen is het aandeel kinderen en jongeren met een gezond gewicht iets gedaald, en is het percentage 13-jarigen met overgewicht zelfs gestegen. Dit benadrukt dat preventie een kwestie is van de lange adem en dat inzet op een gezonde leefomgeving van groot belang blijft.
Het onderzoek geeft gemeenten inzicht in de stand van zaken van de uitvoering én geeft aanknopingspunten voor de verdere ontwikkeling en uitvoering van de JOGG-aanpak. Lees ook hoe regionaal projectleider Kasper van Doesborgh de resultaten gebruikt om de aanpak te versterken.
Wil je het volledige rapport lezen? Vraag deze dan op via info@evaluatiebureau.nl.