Samen in Beweging met kwetsbare ouderen

Door Samen in Beweging zijn mensen in kwetsbare situaties op een positieve manier ‘in beweging’ gebracht. Met een integrale aanpak zijn in zes gemeenten – Kampen, Hardenberg, Oost Gelre, Steenwijkerland, Winterswijk en Zwartewaterland – twee interventies ingezet: Welzijn op Recept en Grip & Glans.

Integrale aanpak om mensen in beweging te krijgen

De gemeenten Kampen, Hardenberg, Oost Gelre, Steenwijkerland, Winterswijk en Zwartewaterland wilden mensen in kwetsbare situaties in beweging krijgen en actiever laten meedoen in de samenleving. Dit deden ze door middel van een integrale aanpak. Samen met Hogeschool Viaa evalueerden wij deze aanpak. Wij voerden een procesevaluatie uit waarin we door middel van registraties en interviews met professionals informatie uit de praktijk verzamelden. Ook organiseerden we leernetwerk bijeenkomsten.

Goede resultaten én aandachtspunten

In de eerste fase van het project maakte elke gemeente een plan van aanpak om de gezondheid van inwoners op een integrale manier te bevorderen. Ze kozen daarbij voor twee interventies: Welzijn op Recept en Grip & Glans. In de tweede fase is onderzocht hoe deze aanpakken zijn uitgevoerd. Deelnemers en professionals waren positief over de effecten van de interventies op mentaal welbevinden. Vooral mensen die zich eenzaam voelden of psychische klachten hadden, voelden zich beter. Ook leerden betrokken medewerkers vanuit beleid, zorg en welzijn van elkaar in een zogenaamde lerende uitvoeringspraktijk. Uit onze evaluatie hiervan bleek dat een duidelijke rolverdeling, betrokken huisartsen, een actuele sociale kaart en een passend aanbod van activiteiten belangrijk zijn voor een goede samenwerking. Uitdagingen daarbij zijn personeelswisselingen en een tekort aan vrijwilligers. Structurele financiering en verankering in beleid zijn daarom nodig.

Samen leren voor blijvende verandering

De leernetwerk bijeenkomsten zorgden voor betere samenwerking en hogere kwaliteit. Toch is het belangrijk dat teams de kennis vasthouden en vrijwilligers goede training en begeleiding krijgen. Dit helpt om op lange termijn het verschil te blijven maken. Het onderzoek geeft gemeenten waardevolle tips om een aanpak vast te houden en zo te blijven werken aan het welzijn van inwoners in een kwetsbare situatie.

Wil je het volledige rapport lezen? Vraag deze dan op via info@evaluatiebureau.nl.

Aan de slag of heb je een vraag?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Volg ons ook op LinkedIn.

Contact