"Praktijkgerichte projectbeschrijving"

Els van den Heuvel (diëtiste en projectleider, thuiszorgorganisatie Vérian)
Als diëtiste en projectleider bij thuiszorgorganisatie Vérian legt Els van den Heuvel uit hoe Evaluatiebureau Publieke Gezondheid heeft geholpen bij de Gezonde HAP&STAP Vierdaagse:

Els van den Heuvel

"De projectbeschrijving die Evaluatiebureau Publieke Gezondheid voor ons schreef, daar hadden we echt iets aan: de erkenning Theoretisch Goed Onderbouwd is binnen.“

"Het is prettig om samen te werken met Evaluatiebureau Publieke Gezondheid. De onderzoekers zijn erg coöperatief, deskundig en denken goed mee.”

"De resultaten kregen we mooi op tijd. Dat is toch altijd een prestatie.”

Project
Met de Gezonde HAP&STAP Vierdaagse wil thuiszorgorganisatie Vérian kinderen op de basisschool meer leren over gezonde voeding en gezond bewegen. Kinderen uit groep vijf krijgen daarom in een week drie gastdocenten in de klas: een diëtist, een kok en een dansdocent. Voor de ouders organiseert Vérian een speciale bijeenkomst met hetzelfde thema. Enkele maanden later wordt het project afgesloten door een gastdocent van de GGD.

Rol van het evaluatiebureau

  • Onderzocht het effect
  • Schreef een detailbeschrijving van het project

Dit was de vierde keer dat Vérian de Gezonde HAP&STAP Vierdaagse aanbood aan scholen in de regio. Naast de meest recente evaluatie in 2012, is het project ook in 2008, 2010 en 2011 door Evaluatiebureau Publieke Gezondheid geëvalueerd.

Aanpak

  • Vragenlijsten
  • Literatuurstudie

Het Evaluatiebureau stelde aparte vragenlijsten op  voor de kinderen, de ouders en de docenten om het effect van de Gezonde HAP&STAP Vierdaagse te bepalen.Op die manier testte het Evaluatiebureau kennis van gezonde voeding en gezond bewegen nadat de drie groepen aan het project deelnamen. De vragenlijsten zijn pas in gebruik genomen na overleg met Vérian en een docent.  Als bijdrage aan de detailbeschrijving is er een literatuurstudie uitgevoerd. Een onderzoeker verzamelde relevante en wetenschappelijke literatuur om de opbouw van het project theoretisch te onderbouwen.

"We hebben vooral in het voortraject – in de offerte- en onderzoeksopzetfase – veel overlegd, wat prettig was. Daarnaast hebben we genoeg contactmomenten gehad tijdens het proces en konden we de vragenlijsten steeds tussentijds inzien.”

Resultaat

  • Rapport
  • Detailbeschrijving

Volgens de effectevaluatie weten kinderen zowel direct na afloop van de Gezonde HAP&STAP Vierdaagse als drie maanden later, meer over gezond eten en voldoende bewegen. Vanwege de positieve resultaten is het advies van Evaluatiebureau Publieke Gezondheid om het project door te zetten. Deze resultaten zijn weergegeven in een helder en beknopt rapport. De detailbeschrijving bracht Vérian de erkenning Theoretisch Goed Onderbouwd, nadat ze deze indiende bij het Centrum Gezond Leven. Met deze erkenning wordt het in de toekomst gemakkelijker om financiering voor De Gezonde HAP&STAP Vierdaagse te vinden.

“Het resultaat van de effectevaluatie was een bevestiging van ons vermoeden in een schriftelijk bruikbaar en bondig rapport. Daarnaast kregen we een heldere detailbeschrijving onderbouwd met goede literatuur.”