Succesvolle aanpak gehoorschade in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre heeft samen met jongerenwerk Mazzel en GGD Noord- en Oost-Gelderland een succesvolle aanpak voor gehoorschade ontwikkeld. Het hoofddoel van het Preventieprogramma Gehoorschade was om jongeren bewust te maken van de risico’s van blootstelling aan harde muziek en hen aan te sporten verantwoordelijk om te gaan met hun gehoor. Evaluatiebureau Publieke Gezondheid heeft het preventieprogramma in de periode 2017-2020 gevolgd met een proces- en effectevaluatie.

Er is nu een structureel aanbod van activiteiten voor (met name) jongeren en ouders. Zo krijgen alle jongeren in klas 1 van het voortgezet onderwijs voorlichting over gehoorschade. Ouders zijn op een ludieke manier bereikt door middel van de Moraalridder, een soort digitale ouderavond. Daarnaast is er via (sociale) media, bijeenkomsten en de Oorpolitie op evenementen aandacht gevraagd voor gehoorschade. Uit het onderzoek komt ook een aantal praktische aanbevelingen naar voren. 

Uit de effectevaluatie blijkt dat minder jongeren last hebben van het gehoor na het luisteren van muziek (30% in 2019 vs. 38% in 2015). Ook hebben jongeren minder last van het gehoor na het luisteren van muziek met oortjes of koptelefoon (9% in 2019 vs. 14% in 2015). Het aantal jongeren dat oordoppen gebruikt, is bijna verdubbeld (35% in 2019 vs. 19% in 2015).

We kunnen concluderen dat de gemeente Oost Gelre een succesvolle aanpak heeft voor de preventie van gehoorschade. Dit is een hoopvol geluid voor de toekomst!

Quote Dorien Pardijs, beleidsmedewerker Gezondheid en Wmo
' Ik heb de samenwerking met het evaluatiebureau als zeer prettig ervaren. Het onderzoek is van hoog niveau en geeft ons handvaten om er verder mee aan de slag te gaan. We zijn erg blij met de resultaten en hopen dat dit aanleiding geeft voor verdere implementatie in de regio.'