Sportinstuif Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre wil sport & bewegen stimuleren bij mensen met een verstandelijke beperking. Via sport hoopt de gemeente dat deze doelgroep fitter wordt én meer integreert in de maatschappij. De gemeente heeft een buurtsportcoach ingezet om mensen met een beperking te verbinden met reguliere sportverenigingen. In dit kader heeft op 29 maart 2014 een Sportinstuif plaats gevonden. Vier racketsportverenigingen presenteerden zichzelf en er was gelegenheid voor een wederzijdse kennismaking tussen de verenigingen en de doelgroep.

Rianne Honigh (Evaluatiebureau): “De buurtsportcoach, vrijwilligers en doelgroep waren erg enthousiast over de Sportinstuif. Iedereen heeft een hele leuke ochtend gehad. Het Evaluatiebureau staat iets meer op afstand en kijkt samen met de betrokken of de gestelde doelen ook zijn behaald.”

Toegevoegde waarde evaluatieonderzoek
Het Evaluatiebureau evalueerde zowel het proces als het effect van de Sportinstuif doormiddel van interviews met de deelnemers en organisatoren van de Sportinstuif. De evaluatie richtte zich enerzijds op het bereik en de waardering en anderzijds op de intentie om vaker te gaan sporten en lid te worden van een sportvereniging en de factoren die dat bevorderen of belemmeren.
In de nabije toekomst wil de gemeente meer activiteiten organiseren voor mensen met een beperking. Het Evaluatiebureau gaf de gemeente daarom ook advies hoe zij dit het beste kunnen aanpakken.

De belangrijkste aandachtspunten uit de evaluatie
De deelnemers van de Sportinstuif waren erg enthousiast, maar sportten ook al veel. De Sportinstuif heeft dus niet haar beoogde doelgroep bereikt. Dit is een belangrijke uitkomst van het onderzoek. Van de uitvoering van het onderzoek hebben we veel geleerd over het interviewen van mensen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld dat het interview kort moet zijn en dat het voor deze groep lastig is om uitspraken te doen over toekomstig gedrag.

Opdrachtgever
Gemeente Oost Gelre

Andere betrokken organisaties
Het Uitburo van De Lichtenvoorde, Tafeltennisvereniging De Toekomst Lochem (LTTC), Tafeltennis- en Dynamictennisvereniging Lichtenvoorde (LITAC), Tennisvereniging Beltrum (TCB) en Badmintonclub Lichtenvoorde (LBC).

Betrokken vanuit Evaluatiebureau
Caroline Timmerman-Kok, Cobi Izeboud & Rianne Honigh-de Vlaming

Typeonderzoek
Proces- en effectevaluatie

Looptijd onderzoek
Maart tot en met juli 2014.

Inmiddels is het evaluatierapport afgerond.

Indien uw interesse is gewekt in dit programma of deze evaluatie kunt u contact opnemen via info@evaluatiebureau.nl.